ESTACIÓ TERRITORIAL DE RECERCA PENEDÈS
Les forces aèries de la república espanyola
L’Estació Territorial de Recerca Penedès: Les Forces Aèries de la República Espanyola (ETRP-FARE es va posar en marxa mitjançant el Conveni de col·laboració entre el Departament d’innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, amb l’objectiu de fer recerca a l’entorn de la història i el patrimoni de l’aviació durant la Guerra Civil (1936-1939) a Catalunya, tenint com a eix el Vesper de la Gloriosa a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.
Aquesta recerca fou multidisciplinar, amb totes les fonts possibles conegudes, dels mateixos escenaris bèl·lics i els vestigis que aquests van generar. Alhora va aplicar intervencions en els espais o conjunts històrics amb mètodes científics innovadors, sense deixar de banda la importància de les fonts orals i les documentals.
Per això aquest projecte suposà:
Emprar totes les fonts disponibles per a la recerca de la història de la guerra aèria durant la Guerra d’Espanya
Aplciar nous mètodes de recerca a l’entorn del patrimoni dels antics conjunts dels camps d’aviació mitjançant prospeccions arqueològiques i geofísiques.
Realitzar una transferència de coneixement envers indústries emergents de la societat del coneixement.
Inserir la seva recerca i la recuperació patrimonial dins del Memorial Democràtic de Catalunya i establir convenis de col·laboració amb la Direcció General del Memorial Democràtic del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR-Barcelona).
El projecte s’adreçà a l’estudi dels antics camps de vol construïts per l’aviació republicana al llarg de 1937 i 1938 i emprats fins les acaballes del conflicte a Catalunya el gener de 1939: Els Monjos, Sabanell (Font-rubí, Pla del Penedès i Torrelavit), Pacs-Vilobí (Vilafranca) i Santa Oliva (El Vendrell), així com els espais annexos (tallers, residències, escola de vol, refugis, …). Igualment també s’adreça a evidenciar les conseqüències sobre la població penedesenca. Tot plegat, com a exemple del que va esdevenir arreu de Catalunya.
Els tres objectius finals foren:
Recopilar tota la informació disponible sobre l’aviació i la guerra civil a Catalunya, ordenar-la i servar-la (llibres, revistes, documents, imatges…).
Aconseguir convertir aquests espais en un veritable espai de memòria de la guerra i del conflicte, tant des del punt de vista del personal de l’aviació republicana, com el de la població civil local que visqué les conseqüències de la guerra
Dotar Catalunya d’una infrastructura cultural que salvi la memòria de les forces aèries de la República espanyola a partir d’un arxiu i biblioteca de referència, la recuperació de paisatges i arquitectures efímeres vinculades als fets estudiats, i tot relligat en un Centre d’Interpretació i Documentació de l’Aviació i la Guerra Civil a ubicar a l’entorn de l’històric camp d’aviació dels Monjos en el municipi de Santa Margarida i els Monjos.