VISITES ESCOLES

Una completa exposició i la visita al Refugi del Serral permeten aproximar l’alumnat als fets de la Guerra Civil, descobrir què va ser el Vesper de la Gloriosa i comprendre l’impacte que tingué la guerra total en la rereguarda republicana.

Les visites que us proposem estan adaptades a les necessitats acadèmiques de primària, ESO i batxillerat i parteixen de didàctiques lúdiques, participatives i vivencials que pretenen fomentar la comprensió històrica al mateix temps que estimular la consciència i la reflexió crítica. Davant l’emergència de la situació actual, considerem no només indispensable sinó també urgent, seguir treballant en la recuperació de la nostra memòria històrica com a eina essencial per la interpretació del present, la defensa dels valors democràtics, la consciència antifeixista i la contrucció d’una cultura de pau.

ACTIVITATS

A 1O METRES SOTA TERRA

Visita-taller
Nivells: Cicle superior Primària i ESO

Els alumnes es ficaran a la pell d’un tècnic de la Junta de Defensa Passiva amb l’encàrrec de realitzar un plànol del refugi del Serral. Per complir la seva tasca hauran de mesurar l’espai, viuran la sensació d’estar sota terra i formularan hipòtesis sobre els elements del refugi per tal d’esbrinar com i perquè es va construir.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


ARQUEÒLEGS PER UN DIA

Visita-taller
Nivells: Cicle superior de Primària i ESO

Els alumnes  simularan una recerca arqueològica equipats amb detectors de metalls, pinzells, eines d’excavació i brúixoles i amb el suport dels educadors. Hauran de localitzar les restes materials i aplicar un protocol de recerca per reconstruir la historia de l’aeròdrom i els pilots i mecànics  que hi van treballar.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


MOLÍ DEL FOIX + CIARGA

Visita-taller
Nivells: Cicle superior de Primària i ESO

Els alumnes descobriran Santa Margarida i els Monjos a través del seu entorn natural i la petjada històrica que en deixà l’aeròdrom republicà durant la Guerra Civil. Unim dos conceptes clau que defineixen el municipi per entendre les característiques que construeixen la seva història i fesomia.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


EL PENEDÈS SOTA LES BOMBES

Visita guiada
Nivells: ESO i Batxillerat
Entendrem els canvis estratègics que va implicar l’aviació en el camp de la guerra moderna, destacant la importància de la Guerra Civil com a banc de proves. Coneixerem les característiques de l’aeròdrom dels Monjos i les tècniques desenvolupades en la construcció de refugis i aprofundirem en el Pla de Defensa Antiaeri articulat per l’exèrcit republicà.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


AERÒDROMS, PRESONS I REFUGIS: CIARGA+ CASTELL DE PENYAFORT

Visita guiada combinada
Nivells: ESO i Batxillerat

Amb aquesta activitat, proposem que l’alumnat conegui tres espais clau per entendre els fets, protagonistes i conseqüències de la guerra aèria al Penedès: les restes de l’antiga presó del Castell de Penyafort, l’aeròdrom dels Monjos amb la visita al CIARGA i el refugi antiaeri del Serral.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


LES DONES DURANT LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL A SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS

Itinerari guiat pel municipi
Nivells: ESO i Batxillerat

Amb aquesta activitat, proposem que l’alumnat conegui espais històrics del municipi en clau de gènere per resseguir el paper de les dones durant la Segona República i la Guerra Civil.

Descarrega’t la fitxa de l’activitat


Per a més informació us podeu descarregar la guia didàctica amb les activitats educatives per a realitzar prèviament i posteriorment a l’aula. Si esteu interessats/es en les activitats us podem fer arribar els materials didàctics necessàris per correu electrònic.

Guia didàctica